/کامبوجا , همزیستی باکتریها و مخمرها که به “قارچ کامبوچا یا کومبوچا” معروف است .نوشابه کومبوچا فرآورده تخمیری است که توسط قارچ کومبوچا تولید می شود.اگرچه ”کومبوجا“ نوعى قارچ است اما در واقع به شکل نوشیدنى مورد مصرف قرار مىگیرد
نامهای متعدد کومبوچا
به کومبوچا و شربتی که از آن تهیه می شود نامهای متعددی نسبت داده اند. جالب اینجاست که در ترکیب بیشتر این نامها از کلمة قارچ استفاده شده است، در حالی که آنچه در حقیقت ما در اختیار داریم یک قارچ نیست.
در زبانهای گوناگون نامهایی چون گل روسی، ژلة روسی، قارچ روسی، قارچ ژاپنی، اسفنج ژاپنی، مادر روسی و قارچ شراب هندی برای آن بکار رفته است. قارچ خارق العاده، قارچ جادویی، قارچ قهرمان، قارچ طول عمر و ژلة نقرس از جمله دیگر نامهای آن بشمار می آیند.
روی هم رفته نام کومبوچا احساس تندرستی را القا می کند و به عنوان درمان اکثر بیماریها تلقی می شود. نامهایی که برای شربت حاصل از قارچ بکار می رود، با طعم آن مرتبط است. این شربت را به نام چای آبجو، چای شراب و چای سیب زمینی نیز می شناسند. در فرانسه، نام اکسیر طول عمر به آن داده شده است که قطعاً به خاطر تأثیری است که بر مصرف کنندگان داشته است.
هر طوری که کومبوچا را بنویسیم و بخوانیم، مهم نیست. به عقیدة دکتر اسکلنر، دکتر وینز و دکتر کارستنز این خود کومبوچاست که حرف اول می زند. دکتر آلکس مایکسنر یکی از قارچ شناسان معروف آلمان در کتاب خود تحت عنوان «پرورش قارچها» آن را کومبوچا (combucha) می خواند. در عین حال این ندا را می دهد که تمام فرآورده های کومبوچا از کیفیت یکسانی برخوردار نیستند.
نگاهی به گذشته و نظر متخصصان:
اگرچه دستاوردهای دو گروه تحقیقاتی اخیر در مورد کومبوجا بسیار جالب و حیرت انگیز بود، اما بیش از آن نیز پزشکان دیگری آثار معجزه آسای قارچ کومبوجا را شناخته بودند. کانتر فرانک نویسنده کتاب کومبوجا درمان طبیعی از شرق دور که درمورد این نوشیدنی مطالعات بسیاری انجام داده است در جایی از کتاب درباره قارچ کومبوجا و نوشیدنی حاصل از آن می نویسد؛ آیا امروز مردم در شرایط آلودگی شدید محیط و درحالی که از غذاهای اکثرا آلوده به مواد شیمیایی استفاده می کند کبد سالمی دارند؟ او سپس توضیح می دهد که یک کبد سالم به اندازه کافی مورد نیاز بدن اسید گلوکورونیک تولید می کند این اسید از تأثیر مواد سمی بر بافت های بدن که از طریق هوا و غذا وارد بدن انسان می شود جلوگیری می کند اما زمانی که مقدار این سموم افزایش یابد عملکرد کبد برای تولید این اسید دچار اختلال می شود کانتر فرانک سپس می نویسد: استفاده از الکل، توتون، مواد غذایی کنسرو شده، غذاهای مانده، آب ها و گیاهانی که از طریق کودهای شیمیایی و مواد دیگر آلوده و شیمیایی شده اند بار سنگینی را به کبد تحمیل می کنند. این درحالی است که بخشی از مواد داروئی، از جمله جیوه ای که در مواد دندانپزشکی وجود دارد بر دامنه مسمومیت های داخلی بدن می افزاید. به دلیل عدم توانایی کبد در تولید اسید گلوکورونیک به اندازه کافی آلودگی های ایجاد شده در بدن باعث بیماری های مختلف و مهلک می شوند در اینجاست که چای کومبوجا با مقدار فراوانی اسید گلوکورونیک به سالم سازی بدن کمک می کند. در سال ۱۹۱۴ «باسینز کاجا» در مورد نوشیدنی کومبوجا نوشت این نوشیدنی در تنظیم فعالیت های روده بسیار موثر است و پرفسور رودولف کویرت در سال ۱۹۱۸ کومبوجا را بهترین دارو برای رماتیسم توصیف کرد و دکتر ویلهام هینبرگ آلمانی معتقد بود نوشابه ای که با اسم چای کوائی در روسیه نوشیده می شود داروئی است برای مبارزه علیه همه بیماری ها.
دکتر «مادایوس» بیولوژیست معروف نیز در سال ۱۹۲۷ اعلام کرد که مواد متابولیک موجود در چای کومبوجا اثری شگفت انگیزآور بر ترمیم دیواره سلولی دارند و به همین دلیل بهترین دارو برای جلوگیری و درمان سختی عروق هستند. دکتر پال پی دانشمند ژاپنی که نتایج تحقیقات خود را در مورد چای کوائی یا کومبوجا برای اطلاع محافل علمی پزشکان انتشار داد، در گزارش خود نوشت مصرف این چای کمک می کند که پس از ۴ تا ۶ ماه رشد موها به حالت اول برمی گردد و موهای خاکستری مشکی می شود. این چای می تواند دید چشم ها را نیز تقویت کند وی با تأکید به وجود سه عنصر حیاتی در چای کومبوجا حتی ادعا می کند که کومبوجا عمر را نیز طولانی می کند و درواقع همان اکسیر حیات بخش است. مطالعات گروه های پژوهشی و آن چه بیش از آنها درباره کومبوجا گفته شده بود توجه محافل علمی را به سوی این نوشیدنی ساده جلب کرد و مرکز انستیتو باکتری شناسی مسکو که کومبوجا را مورد مطالعه دقیق تر قرار داد، محققان این انستیتو متوجه شدند که رشد قارچ درواقع به صورت یک توده ژله مانند متشکل از کشت های هم زیست با باکتری Xyttnorni و ذخیره مجموعه سلول های مخمر از دسته «ساکار و میستر» Saccharornyees است در این انستیتو باکتری های تشکیل دهنده کومبوجا به دقت مورد مطالعه قرار گرفتند و اثرات جادوئی آن بررسی و تأیید شدند.
کومبوجا معالج ام اس:
گزارش یک خانم هلندی که برای درمان بیماری ام اس از چای کومبوجا استفاده کرده است برای اثرات جادوئی کومبوجا این خانم می نویسد من سال ۱۹۸۲ به بیماری ام اس مبتلا شدم و از سال ۱۹۸۹ براساس توصیه پزشکان شروع به نوشیدن چای کومبوجا کردم در آن زمان فقط قادر بودم با کمک عصا به سختی چندین متر راه بروم و وضعیت جسمی ام روز به روز بدتر می شد اما حالا می توانم بدون عصا ۲۰ دقیقه به طور مداوم راه بروم و توانستم دوباره پشت فرمان اتومبیل بنشینم و حتی قصد دارم به ورزش اسکی بپردازم یک پسر ۱۵ ساله هلندی نیز اثرات چای کومبوجا را در رفع بیماری خارش پوست اینگونه گزارش کرده است بیماری خارش پوست از ۱۰ سالگی به سراغ من آمد گاهی آنقدر بازوهایم را می خاراندم که خون آلود می شد هیچ دارویی نیز برایم چاره ساز نبود پزشکان تشخیص داده بودند که عامل این بیماری باکتری هایی هستند که در روده های من رشد کرده اند دارویی موثر برای از بین بردن آنها وجود نداشت سرانجام چای کومبوجا مرا نجات داد. اگرچه قارچ کومبوجا طی سال های اخیر در محافل علمی و پزشکی به عنوان یک داروی معجزه گر شناخته شده اما مردم مناطقی در آسیا صدها سال است که آن را مصرف می کنند آنها براساس تجربه به این اعتقاد رسیده اند که کومبوجا باعث فعالیت سیستم غدد می شود سوخت و ساز را تسریع می کند از اضافه وزن می کاهد. اسید اوریک و کلسترول خون را پایین می آورد روماتیسم و نارسایی های کبد و کلیه را بهبود می بخشد و نقرس و بیماریهای پوستی و فشارخون را از میان برمی دارد.
مهم ترین خاصیت درمانی:
نوشابه ای که از تخمیر چای توسط قارچ به دست می آید،خاصیت سم زدایی دارد ضمناً دسته ای مواد شیمیایی موسوم به پلی فنول ها درآن هست که آنتی اکسیدان هستند یعنی می توانند ریشه های آزاد شیمیایی موجود در سلولها را که سرطان زا هستند به خود جلب کنند اگر به نحوه پیدایش امراض از دریچه علم زیست شناسی نگاه کنیم باید بگوئیم هزاران ناراحتی و بیماری صعب العلاج که بشر با آن روبروست از بر هم خوردن تعادل ساده ای که میان کارکردهای مختلف سلولهای بدن وجود دارد ناشی می شود و همه با یکدیگر مانند حلقه های یک زنجیر مرتبط هستند. در زیر به چند نمونه ساده از این موارد اشاره می کنیم. محیط مناسب برای فعالیت سلولهای بدن، یک محیط اسیدی است.
خوب حالا اگر به همین غذاهایی که هر روز از آشپـزخانه ما وارد سفره هایمان می شود دقت کنیم ملاحظه خواهیم کرد که همه آنها محیط بدن را از حالت اسیدی خارج کرده و به حالت قلیایی (یا بازی) در می آورند. اما انسان همین لحظه هیچ درد و هیچ ناراحتی را حس نمی کند، بلکه این نوع محیط در دراز مدت باعث پیدایش صدها نوع بیماری سخت می شوند بسیاری از گیاهان و اصولاً رژیم گیاهخواری و همچنین نوشیدنی بسیاری از مخمرها مثل ماء الشعیر، مخمر جو (لووردویبر) سرکه و کو مباجا می توانند محیط اسیدی رابرای بدن تامین کنند. بیشتر غذاهایی که امروز مصرف می کنیم و همچنین بسیاری از مواد شیمیایی که طی دو قرن اخیر وارد جیره غذایی انسان شده است (مثل مواد مصنوعی و ترکیبی، سس ها، طعم و رنگ های خوراکی)یا خود اکسیدکننده اند یا در بدن تبدیل به اکسید کننده می شوند، این اکسیدها می توانند صدها بیماری لاعلاج دیگر را موجب شوند. بنابراین هر ماده طبیعی یا گیاهی مثل کومبوجا که بتواند این اکسیدکننده ها را از میان بردارد کمک بزرگی به دفاع بدن در مقابل ابتلا به بیماری ها خواهد بود.
یکی از دلایل بروز ایجاد سرطان را یبوست می دانند. انسان تا وقتی گیاهخواری می کرد به این نوع سرطان مبتلا نمی شد اما غذاهای بدون فیبر(یعنی بدون سلولز گیاهی) که امروز همه ما می خوریم باعث می شود.
روده دیرتر تخلیه شود و سموم فرصت پیدا کنند جذب خون شوند. هر ماده خوراکی مثل گیاهان و سبزی های ، یا نوشابه کومبوجا که به حرکت سریع غذا در داخل روده ها کمک کند، موجب پیشگیری از سرطان می شود. همان طور که ذکر شد برای درک خاصیت درمانی کومبوجا یا هر ماده درمانی دیگر باید طبق روال علمی به تاثیر آن برکارکرد سلولها توجه کرد. کومبوجا می تواند تعادل شیمیایی و یونی درغشای سلول ها را دوباره برقرار کند بنابر این می تواند جلوی بسیاری از اختلالات عصبی که موجب بیماری های لاعلاج مربوط به اعصاب می شوند، را بگیرد تهیه نوشیدنی کومبوجا بسیار ساده است: کافی است کمی مولد قارچ دراختیار داشته باشید نوشیدنی کومبوجا در واقع ترکیبی است از چای شیرین معمولی که با کمک قارچ کومبوجا تخمیر شده است این قارچ کمک می کند که چای و شکر به آنزیم های مفید برای بدن تبدیل شود اسید گلو کورو نیک موجود در این نوشیدنی که بر اثر تخمیر ایجاد می شود برای ساخت پلی ساکاریدهای مهم مثل هیا لاروتیک اسید به کار می رود و موجود آن برای اتصال بافت ها مفید است Chondroitin Sulfate ماده اصلی سازنده غضروف است و اسید لاکتیک موجود درنوشیدنی کومبوجا در عملکرد صحیح روده ها بسیار موثر است و این مجموعه در واقع یک آنتی بیوتیک قوی و طبیعی است که همراه مواد دیگر موجود در این چای تاثیری شگرف درسالم سازی بدن دارد.
برخی از خواص نوشیدنی کامبوجا:
1. تقویت سیستم ایمنی
2.هضم آسان پروتئین ها، چربی ها و قندها
3. افزایش طول عمر
4.کاهش چربی خون
5.جلوگیری از سرطان معده و روده
6.پیشگیری از نشانه های نامطلوب یائسگی
7.درمان آب مرواررید
8.درمان ناهنجاری قلبی
9.درمان اختلالات بی خوابی
10.درمان دیابت
11.موها را سیاه کرده و از ریزش آن می کاهد
12.پیشگیری از تولید سنگ مثانه و ناراحتی های کبد
13.درمان بواسیر و رافع یبوست است
14.چین و چروک پوست را بر طرف می سازد و لکههای قهوهای روی دستها و صورت را برطرف میسازد و موجب افزایش خاصیت رطوبت پذیری روی پوست است جوشها و کورکها را برطرف میکند
15.بهبود ورم مفاصل
16.درمان آبله و زونا
17. درمان ترشح غدد عروقی پا
18. درمان انواع آبسه
19. درمان کبد چرب کمتر از 3 ماه
20.کاهش ناراحتی های قلبی
21.میزان قند خون را تنظیم می کند
22.درمان نارساییهای کبد وکلیه
23.تنظیم فشارخون
24.عامل لاغر شدن و کنترل وزن
25.جلوگیری از پیشرفت برخی سرطانها و ایدز
26. قارچ کومبوجا عاملى مؤثر در پيشگيري از سکتههاى قلبى است
27.افزایش جریان خون
28. برطرف کننده ناراحتیهای عضلانی
29. سرفههای آسمی می کاهد
30. حساسیت اعصاب دردناک و ضعف اعصاب را بهبود میبخشد.
31. بیماری نقرس را درمان می کند
32. فلجی ام.اس MS را درمان می کند.
33. روماتيسم و درد مفاصل را درمان ميكند
34. صبح ها هنگام برخاستن از خواب انرژي بيشتري را احساس مينمائيد
35. قوای میل جنسی را افزون می کند و….
36 . در طی دوران یائسگی از گرگرفتگی میکاهد.
توجه : ممکن است مصرف کنندگان هنگام نوشیدن این چای احساس گرما کنند. این امر ناشی از این واقعیت است که، اجزاء چای به جریان چون پیوسته و سبب خارج شدن عناصر و مایعات سمی میشود و به این دلیل در دست و پا تحرک بیشتر و در پیرامون کمر نرمش افزونتری ایجاد میکند.
توضیحی بیشتر:
گرچه ”کومبوجا“ نوعى قارچ است اما در واقع به شکل نوشيدنى مورد مصرف قرار مىگيرد، يک نوشيدنى ساده که ترکيبى است از چاى معمولى و شکر که با استفاده از قارچ کومبوجا تخمير شده و ساختار شيميائى آن تغيير کرده است. گزارشهاى علمى بسيارى که تاکنون درباره قارچ کومبوجا نوشته شده است نشان مىدهد که نوعى ”آنتىبيوتيک قوي“ در ترکيب قارچ کومبوجا وجود دارد که وجود آن باعث مىشود مواد زائد و سموم بدن دفع شود. به عقيده پزشکان اين مواد در فرآيند شيميائى بدن نقش مهمى ايفاء مىکنند آنها معتقد هستند چاى کمبوجا يک ماده غذائى مکمل به حساب مىآيد که مصرف آن سيستم دفاعى بدن را تقويت کرده و موجب جلوگيرى از بيمارىها مىشود. صدها سال است که مردم آسيا چاى کومبوجا مىنوشند، زيرا مصرف اين نوشيدنى بهعنوان داروئى طبيعي، در مقابله با خستگي، سستي، کششهاى عصبي، علايم اوليه پيري، سختى رگها و عروق، تنبلى رودهها و نقرس، فلجى بدن (M.S)، روماتيسم، هموروئيدها و ديابت نتايج حيرتانگيزى داشته است. ”کومبوجا“ رشد سلولهايى سرطانى را متوقف مىکند. قارچ کومبوجا یا قارچ منچوری شبیه قارچهای معمولی نیست بلکه اجتماعی از چند مخمر و باکتری است که آن را برای رشد در چای قرار میدهند. از غذاها و نوشیدنیهای قاره آسیا، به خصوص شرق آسیا، همیشه به عنوان غذاها یا نوشیدنیهایی یاد میشود که رمز و رازی با خود دارند. آنها به روشهای خاصی تهیه میشدهاند و مصرفشان نه تنها عارضهای در پی نداشته، بلکه بر سلامت و نشاط میافزوده. یکی از نوشیدنیهای این سرزمین چایی است که در فرآیند تهیه آن از نوعی قارچ استفاده میشود. منشاء اولیه این قارچ به خوبی مشخص نیست و کسی به درستی نمیداند ابتدا در چین یافت شده است یا در کره، ژاپن یا روسیه. فقط مشخص است که بیش از 2000 سال است انسان این قارچ را میشناسد و از آن استفاده میکند. گیاهشناس معروفی به نام «پاستور وایدینگر» در کتاب خاطرات خود از سفر به منطقه آسیای شرقی آورده است: «شربت ترش و شیرینی که در آن هوای گرم به من تعارف میشد، بسیار دلچسب و گوارا بود. شدیداً تحت تأثیر آن قرار گرفته بودم. بعد از نوشیدن این شربت، علاوه بر رفع خستگی، به طور غریبی احساس سرحالی میکردم. حس میکردم سوخت و ساز بدنم بهتر شده است و به آرامش رسیدهام. وقتی راجع به آن سوال کردم، آن را کن پوچا نامیدند. بسیار متعجب شدم. کنپوچا یعنی چایی که از اقیانوس گرفته میشود. این شربت به مرور زمان، از طریق مغولستان و روسیه به اروپا معرفی شد و امروزه یکی از نوشیدنیهایی است که طعم گوارای آن احساس شادابی را به انسان القا میکند. قارچ کومبوجا چه نوع قارچی است؟ قارچ کومبوجا یا قارچ منچوری شبیه قارچهای معمولی نیست بلکه اجتماعی از چند مخمر و باکتری است که آن را برای رشد در چای قرار میدهند. قارچ قرار گرفته در چای در طول زمان موادی به نام «اسید گلوکورونیک» از خود آزاد میکند. دانشمندان بر این باورند اسید گلوکورونیک همراه عوامل دیگری که در چای آزاد میشود، در جلوگیری از سکتههای مغزی، کاهش سلولهای سرطانی، کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی، سخت شدن رگها یا تصلب شرایین، رفع خستگی، تنبلی رودهها، نقرس، ام اس، روماتیسم، هموروئید، دیابت، ریزش مو، چین و چروک پوست، آرتروز و درگیری مفاصل شامل انواع کمردرد، پادرد، سردرد، تنظیمکننده کار اندامهای داخلی به خصوص کبد و کاهش عوارض ناشی از افزایش سن موثر است .
طعم این نوشیدنی چگونه است؟
مزه ترش و شیرین و به علت تخمیرهای مختلف الکلی، استیکی و لاکتیکی که در آن صورت گرفته است، طعم و مزه خاصی دارد. البته چای کومبوجای صنعتی به دلیل تنظیماتی که روی طعم و مزه آن انجام میشود و افزودن اسانسهای مختلف، خوشمزهتر است ضمن اینکه چون تولیدات صنعتی تحت کنترل هستند، از نظر مقدار قارچها و خطر کپکزدگی مورد اطمینانتر هستند.
طرز تهيه مخمر قارچ کمبوجا براى تهيه چاى کمبوجا:
سه ليتر آب را بجوشانيد (۶ عدد شيشه نيمليترى شير پاستوريزه) و يک فنجان شکر را در حال جوشيدن به آن اضافه کنيد، پس از اينکه آب و شکر مخلوط شد ظرف را از روى شعله برداريد و يک قاشق غذاخورى بزرگ چاى خشک را داخل آن بريزيد و بگذاريد ۱۴ دقيقه دم بکشد و پس از اينکه چاى دم کشيد و حرارت آن تا حد دماى محيط کاهش يافت آن را از صافى رد کنيد و تفاله چاى را بگيريد و سپس کمى از قارچ کومبوجا را داخل ان بياندازيد و روى ظرف را با يک دستمال کتانى بپوشانيد، بهنحوى که هوا براى تنفس باکترىهاى قارچ بتواند وارد ظرف شود. قارچ کمبوجا بايد ۷ روز در مايع بماند، اين مايع بايد در محيطى تاريک و با دماى ۲۱ الى ۲۴ درجه سانتىگراد نگهدارى شود. پس از اين مدت متوجه مىشويد که قارچ جديدى در روی قارچ اوليه توليد شده که هرکدام از اين که قارچها مىتواند براى تهيه يک ظرف ديگر نوشيدنى کومبوجا مورد استفاده قرار گيرد. پس از ۷ روز نوشيدنى آماده مصرف است، مخمر قارچ کومبوجا را از صافى رد کنييد و در يک ظرف شيشهاى در يخچال نگهداريد، مىتواند هر روز بعد از صبحانه و يا بعد از هر وعده غذا از اين مخمر قارج کومبوجا بنوشيد. اگر متوجه شديد که چاى غليظ يا ترش شده با کمى چاى شيرين موقع نوشيدن آن را رقيق کنيد و يا اينکه مىتوانيد با کمى عسل آن را شيرين نمائيد. توجه: در تمامی مراحل کار دستها و ظروف باید کاملاً شسته و تمیز باشند. در صورت عدم استفاده از شربت برای زنده نگه داشتن کومبوجا هر بیست روز میبایست نصف شربت قدیمی را با شربت تازه عوض کرد و آن را در دمای پایین نگهداری نمود.
انرژى قارچ کومبوجا انرژى داخل قارچ کومبوجا باعث مداواى بسيارى از بيمارىها مىگردد، زيرا باعث مىشود تمامى بافتهاى بدن فعال شده و سموم داخل آن را از طريق (عرق، ادرار، مدفوع و…) دفع شود و همينطور روى سيستم گردش خون در بدن بسيار تأثير مىگذارد و آن را کاملاً منظم و تصفيه مىکند. انرژى قارچ کومبوجا باعث افزايش ميزان انرژى در بدن موجودات زنده و انسان مىگردد و همين خاصيت قارچ کومبوجا است که باعث بهبودی بيمارهای ناعلاج و سخت مىگردد، از قبيل:سرطان، ۲. فشارخون، ۳. چربى خون، ۴. ديابت (قند)، ۵. آلرژى، ۶. روماتيسم، ۷. سياتيک، ۸. آرتروز، ۹. آرتريت روماتوئيد و… .
به نکات زير توجه نمائيد:
۱. بايد توجه داشت که قارچ کومبوجا نبايد به فلز برخورد نمايد. زيرا باعث خرابى و کپک زدن قارچ کومبوجا مىگردد. حتى در دست شما انگشتر نباشد.
۲. درجه حرارت محيط کشت قارچ کومبوجا بايد ۲۱ الى ۲۴ درجه سانتىگراد باشد. زيرا اگر هواى محيط سردتر باشد رشد قارچ کومبوجا کم يا متوقف مىگردد و برعکس اگر هواى محيط گرمتر باشد رشد قارچ کومبوجا سريعتر و معمولاً مخمر قارچ کومبوجا بهصورت سرکه درمىآيد که خيلى ترش مىگردد و در نهايت روى قارچ کپک مىزند (کپک بهصورت گرد نرم و معمولاً سفيد يا سبز مىشود.
۳. اگر روى قارچ کومبوجا کپک زد حتماً آن را دور بريزيد و از آن استفاده نکنيد (هم مخمر و هم خود قارچ کومبوجا). زيرا براى روده مضر مىباشد و احتمال مسمويت رودهاى مىباشد
۴. رعايت اندازه شکر و چاى و آب براى کشت قارچ کومبوجا الزامى است
۵. به قارچ کومبوجا نبايد نور برسد
۶. حتماً بايد روى ظرف را با پارچهاى ببنديد که هوا وارد ظرف گردد.
۷. ظرف را تکان ندهيد و بگذاريد که قارچ کومبوجا در آن تکثير شود.
۸. بهترين نوع قارچ کومبوجا روشن، شفاف، تميز و يکدست مىباشد. هرچقدر که قارچ کومبوجا درون ظرف محتوى چاى شيرين بيشتر بماند عرض آن کلفتتر مىگردد.
۹. بهترين نوع قارچ کومبوجا قارچ زيرين مىباشد که از همه جوانتر مىباشد.
۱۰. سعى کنيد هر روز از مخمر قارچ کمبوجا که در ظرف شيشهاى در يخچال نگهدارى مىکنيد استفاده نمائيد. بهجاى آب و چاى مىتوانيد از مخمّر قارچ کومبوجا تا سقف ۳ ليتر، روزانه استفاده نمائيد.
۱۱.دود سيگار باعث از بين رفتن قارچ کومبوجا مىگردد
۱۲. مخمر قارچ کومبوجا را نبايد به مادرانى که حامله هستند داد، زيرا باعث ترش شدن شير مادر مىگردد (از لحاظ مزه و طعم، نه از لحاظ خاصيت و کيفيت) و ممکن است که بچه نتواند از شيرمادر تغذيه نمايد. به همين خاطر تا موقعى که مادران مىخواهند به بچههاى خود شير خود را بدهند از مخمّر قارچ کومبوجا مصرف ننمايند.
مقدار مصرف توصیه شده برای برطرف کردن بعضی بیماریها:
سرفه،برونشیت : در رفع برونشیت و سرفههای آسمی در مدت۲تا۳ روز کمک میکند.
کلیه : مصرف روزانه 2 الی 3 لیوان در ناراحتیهای کلیوی توصیه میشود مثانه را پاک میکند البته نباید فراموش کرد که باید در طول روز بین 8 تا 10 لیوان آب (جوشانده و یا تصفیه شده) مصرف کرد.
گوارش : کولیت و سایر دردهای دستگاه گوارش را التیام میبخشد باید قبل از هر غذا یک سوم استکان میل گردد.
دیابت : میزان قند خون را تنظیم کرده سبب افت ناگهانی قند خون در افراد دیابتی میشود البته این به شرطی است که مدت زمان تهیه شربت بین 12 تا 15 روز باشد.
کاهش اوره : اگر به طور روزانه 2 لیوان شربت مصرف شود در مدت ۱۰۰ روز اوره را کاهش میدهد.
بواسیر : نوشیدن روزانه 2 لیوان به صورت 1 لیوان بعد از نهار و 1 لیوان بعد از شام نوشیدنی که از قارچ کامبوجا تهیه می شود یکی از بهترین راه های درمانی برای از بین بردن بواسیر است.
روش مصرف : بهتر است که به مدت 3 هفته در هر ماه ( بیست و یک روز ) روزانه یک فنجان قبل از غذا بنوشید و یک هفته قطع نمایید .
به منظور رفع ناراحتی های خاص : مانند مشکلات دفع ، ضعف کبد ، رماتیسم ، نقرس و تصفیه خون ، توصیه میکنیم که روزانه حدود دو استگان طی سه تا شش ماه بنوشید و بعد به مدت یک ماه قطع و مجددا شروع کنید .
نکته ی مهم : برای جوشاندن آب بهتر است از ظروف تفلون و یا از کتری های قدیمی که کاملاً سارج گرفته باشد استفاده نمایید.